M9 amb 7×50

Àger, 1 d’agost de 2016, 01.10      Prismàtics Helios Apollo de 7×50 de 7.5 graus de camp.

Abans de buscar el cúmul globular M9 amb els prismàtics, hem de localitzar la seva posició a l’engròs sense cap instrument.

Al mapa de sota, unim a ull nu Sabik (2.43) i Gamma Sagitari (2.98) amb una línia. Gamma Sagitari és Alnasl o Al Nasl, Nash o Nasl, la punta del bec de la tetera. Fixeu-vos també en la posició relativa d’Antares.

Tots els mapes tenen el nord a dalt.

Per localitzar el cúmul globular M9 amb 7×50, situeu els prismàtics de manera que el centre sigui a la línia Sabik-Alnash i que Sabik sigui a la vora NW del camp. Tenim l’objecte més o menys centrat, globular, com un nuvolet rodó i petit. 

5-2-M9-prismatics-600px

 

5-2-M9-BLOG-7x50-600px

Als mapes de sobre i sota, un cop tenim Sabik al NW del camp hem de confirmar que ho és. Just al sud té un petit romboide format per quatre estrelles de magnitud set i vuit. El conjunt Sabik-romboide sembla una petita còpia de la constel·lació de Lyra, encara que l’hem de buscar bé al camp perquè a 7×50 és un asterisme petit. No és difícil, però requereix atenció.

El costat sud del romboide ens porta directament a un gran trapezi, gran i evident, format per estrelles de magnitud sis que dins té M9.

Per visualitzar el trapezi hem de començar pel vèrtex més proper a Sabik i al rombe. Aquest vèrtex és format per un doblet de magnitud set i vuit. Des del doblet ja és fàcil seguir en direcció oposada a Sabik i trobar M9 abans d’arribar a l’altra estrella brillant, que forma el vèrtex sud del trapezi.

5-2-M9-BLOG-7x50-noms-600px

Els dos mapes de sobre estan centrats al doblet del vèrtex oest del trapezi.

Un cop localitzat amb 7×50 podem gaudir del camp amb 15×85 en el següent post.

 

A la web Marató Messier de memòria podeu veure l’objecte en el conjunt de la seqüència, l’encadenament amb els altres objectes i la localització amb telrad.

També hi trobareu una pàgina amb l’explicació de la marató Messier de memòria on hi ha les etapes i les seqüències.

A la part superior dreta de totes les pàgines hi ha un índex de navegació.

 

Anuncis