L’atlas dels objectes Messier del Ronald Stoyan

Aquest article va ser publicat originalment el 16 de gener de 2011 al blog Catàleg de les nebuloses per A.noctua.

 

L’atlas Messier del Ronald Stoyan

Stoyan alemany

Ronald Stoyan, Stefan Binnewies i Susanne Friedrich, 2006, Atlas der Messier-Objekte: Die Glanzlichter des Deep Sky. Oculum-VerlagGmbH, Erlangen.

Stoyan 2008

Ronald Stoyan, Stefan Binnewies, Susanne Friedrich i Klaus-Peter Schroeder (Traducció), 2008, Atlas of the Messier Objects: Highlights of the Deep Sky. Cambridge University Press.

 

Aquest atlas en gran format i a tot color (26,5 cm x 31,5 cm i 370 pàg), publicat el 2006 en alemany i el 2008 en anglès, és una de les referències actuals i una obra fonamental per a l’observador i per a l’estudiós de la història dels objectes Messier en particular i dels objectes del cel profund en general, tant de nivell bàsic o d’iniciació com de nivell avançat o superior.

Té una introducció a l’atlas de 69 pàgines, que a més d’una breu biografia de Messier i una explicació de les diferents versions del Catàleg i dels antecedents i de les observacions que el van originar, transcriu en anglès els textos del Catàleg en la versió de 1781, la tercera versió, amb 103 objectes. Fa també tres petites introduccions a l’observació dels objectes, a la fotografia i a la Marató Messier.

Transcriu els catàlegs d’Hevelius de 1647, el de De Chéseaux de 1746, el de l’Abbé LaCaille de 1755 i el de Bode de 1777, i inclou breus biografies dels observadors visuals anteriors i posteriors a Messier.

Mereix un especial esment l’ampli bloc dedicat als telescopis utilitzats per Messier en les seves observacions.

L’atlas té 284 pàgines, inclou per a cada objecte una taula de dades, la història del descobriment i del coneixement de l’objecte al llarg dels segles, l’astrofísica i els consells d’observació, a més d’una gran quantitat d’imatges en color, en negatiu, dibuixos, etc.

A l’índex de figures, a més dels autors de les fotografies, hi consten les dades tècniques dels telescopis i dels instruments. Acaba amb un important índex de fonts.

El proleg és de David H. Levy.

 

Anuncis