M75 amb prismàtics de 7×50

M75 a la wikipèdia

En aquest article hi ha l’aproximació al cúmul globular M75 des de l’est, des de Capricorni, en un altre article, M75 des de M55 amb prismàtics de 7×50, hi ha l’aproximació des de l’oest, des de Sagitari, el camí normal en marató Messier.

 

Àger, 24 d’agost de 2016, 23:50, 19.5ºC, 59% humitat. Els papers es comencen a humitejar. Cel ras A0.  Prismàtics Helios Apollo 7×50

Amb 7×50 el cúmul globular M75 té l’aspecte d’una estrella una mica difusa. Seria un objecte difícil de localitzar si no hi hagués bones referències al camp dels 7×50.

Al mapa de sota, amb el nord a dalt, veiem que el costat oest del pseudotriangle de Capricorni té dos grans doblets als extrems. El de dalt, al NW, format per Alfa i Beta Cap, i el del sud, format per Psi i Omega Cap. De fet, el vèrtex est de la constel·lació té un altre gran doblet format per Delta i Gamma Cap.

Per iniciar-se en la cerca de M75 val la pena començar a Alfa de Capricorni per visitar el doblet Alfa 01 i Alfa 02 (4.30 -3.58). Al mateix camp dels 7×50, una mica al sud hi ha el sistema binari de Beta, molt vistós, que en realitat és un complex sistema múltiple d’estrelles.

Seguint el costat oest del triangle de Capricorni, i encara al camp de 7×50 de Beta, arribem a un petit asterisme en triangle format per Rho, Pi i Omicron Cap. Més avall, al vèrtex sud, trobem el doblet Psi i Omega.

Si des de Psi o Omega anem una mica a l’oest ens apareix al camp un trapezi en forma d’estel molt vistós perquè està format per quatre estrelles de magnitud quatre, que destaquen sobre les estrelles de camp.

6-1-M75-BLOG-mapa-capricorni-600px

6-1-M75-BLOG-7x50-sense-noms-600px

A sobre i a sota, el camp de 7×50. El nord és a dalt. Al camp hi destaquen dues formes (en groc al mapa de sota), el trapezi en forma d’estel i un asterisme en forma de lletra èpsilon que es pot visualitzar com un trapezi (en verd) amb tres estrelles a sobre en triangle. L’estrella del sud del triangle de sobre és el cúmul globular M75.

Les estrelles més brillants de l’asterisme en èpsilon són de magnitud sis. Si el cel és mediocre, veurem clarament el trapezi inferior del mapa, al sud de la èpsilon i pot ser que ens costi una mica veure la E inclinada. Si insistim el trobarem perquè la referència del trapezi de sota és molt bona. Si no el veiem, posem el trapezi de 59-60-62-Omega Sag al sud del camp i al nord ens apareixerà la E.

Per saber si veiem M75 podem comptar les estrelles de la línia llarga de la E. Si en comptem cinc, estem veient el cúmul, què és el que sembla la segona estrella, o la tercera si comptem la E sencera.

6-1-M75-BLOG-7x50-amb-noms-600px

 

Anuncis