M25 amb prismàtics de 7×50

Àger, 27 d’agost de 2016, 00:25h, 17ºC, 62% d’humitat. Un front de núvols estratificats avança des de ponent i fa una cortina laminar horitzontal que va de nord a sud fins a trenta o quaranta graus d’altura a l’oest. Entre línia i línia d’estrats queda una petita estona per observar, encara que hem d’anar canviant d’objecte segons la finestra de núvols i després tornar-hi una i altra vegada.

Prismàtics Helios Apollo 7×50.

El cúmul obert M25 és molt gran i fàcil de trobar a l’est, gairebé a tocar, de M24, que es veu sempre a ull nu. Aquesta finestra galàctica i M25 comparteixen camp amb 7×50.

També hi podem arribar des de la tetera de Sagitari. En qualsevol cas és un objecte sense cap mena de dificultat i molt bonic, sobretot pel camp i per les múltiples lineacions en arc que hi ha a diferent escala.

M25 està en un camp d’estrelles molt característic, en forma de nautilus, encara que a vegades hi veig en estel en forma de drac amb cua com els que envolen als països de l’extrem orient.

El camp és immens, més gran encara que la ja immensa finestra de M24.

Aquest cúmul està en terra nullius, a l’espai gairebé buit entre el nostre braç galàctic i el braç espiral de Sagitari.

A sota, les dues maneres ràpides, i molt fàcils, de trobar M25, des de M24 i des de la tetera de Sagitari.

5-3-M25-BLOG-ull-nu-600px

A sota, els dos mapes, amb el nord a dalt, del camp de visió dels 7×50 centrat a M25.

5-3-M25-BLOG-7x50-sense-noms-600px

El cúmul és molt gran, amb 7×50 s’hi distingeixen moltes estrelles ben individualitzades, la més brillant és la cefeida U Sag (6.3-7.1) al centre del cúmul. Competeix com a lucida, al llarg dels dies de la setmana, amb l’estrella de 6.81, al NW.

Al mapa interpretat de baix, en groc hi ha un dels molts arcs del camp, que recorda la figura d’un nautilus, o la cua d’un estel de l’extrem orient en forma de drac.

En carbassa dos asterismes de confirmació, un rombe i un triangle, encara que segons com, hi podem veure dos rombes encadenats.

A més, les dues primeres estrelles de la cua de l’estel en forma de drac, a sobre del cúmul, fan un triangle isòsceles amb l’estrella del NW.

5-3-M25-BLOG-7x50-amb-noms-600px

Al proper article hi ha M25 amb 15×85

A la pàgina Marató Messier de memòria, cinquena etapa, seqüència 5.3: objectes trobareu informació sobre l’encadenament d’aquest objecte dins la seqüència.

També hi trobareu una pàgina amb l’explicació de la marató Messier de memòria on hi ha les etapes i les seqüències.

A la part superior dreta de totes les pàgines hi ha un índex de navegació.

.

Anuncis