M23 amb prismàtics de 15×85

Àger, 3 de setembre de 2016, 22:50h, 23ºC, 46% d’humitat. SQM-L: 21.44 al nord i 21.21 al zenit. El cel sembla ras, però està molt il·luminat i grisós. Molt brut fins 15º o 20º d’altura a l’horitzó. Fa el mateix cel que ahir, sembla net, però no és fosc. El satèl·lit IR ens mostra la realitat, hi ha grans masses laminars de núvols alts provinents de l’Atlàntic entrant a la península per Finisterre i que avancen cap a l’est en forma de cintes allargades SW-NW. És la tònica de les últimes nits.

Prismàtics Helios Apollo 15×85.

 

A l’article anterior del blog hi ha M23 amb 7×50 amb la localització ràpida de l’objecte.

 

Amb els 15×85 el cúmul obert M23 es veu molt gran i lluminós, molt fàcil. S’hi resolen innumerables estrelles.

Hi puc distingir tres parts, una molt més brillant, desplaçada cap al NE, amb moltes estrelles brillants juntes, amb molta densitat.

Hi ha una segona corona d’estrelles brillants què destaquen molt perquè estan una mica més separades entre elles, hi ha menys densitat. Aquesta segona zona atrapa l’estrella del vèrtex NE del quadrat de referència.

Finalment veig una tercera corona, molt més tènue, que depassa tot el quadrat, amb l’aspecte d’una nebulositat dèbil formada per múltiples estrelles molt dèbils, què no veig.

A sota, els dos mapes de referència amb el nord a dalt, centrats a M23.

5-3-M23-15x85-600px

Al camp ja no hi ha les dues estrelles brillants, s’han quedat al nord. Si pugem una mica els prismàtics les trobarem de seguida.

Si recentrem M23 veurem que ara el quadrat aixafat domina el camp, l’hem pintat en groc al mapa de sota. L’estrella del NW és molt brillant i amb 6.48 sembla la més brillant del camp. Però realment la més brillant, amb 6.22, és la que hi ha al SE, passat el petit triangle. A l’oest del quadrat hi ha un asterisme en forma de triangle amb cua. Nosaltres hi veiem un altre cullerot. Amb 7×50 n’hi ha un altre més avall. Hem marcat el triangle i el cullerot amb verd al mapa interpretat. A dalt del camp, al NE, hi ha diverses lineacions.

5-3-M23-BLOG-15x85-amb-noms-600px

En preparar la marató, i molt més a la m3, la marató Messier de memòria, cal que ens inventem referències. Així, en passar-hi amb els prismàtics, sense fer cap esforç ja sabem quin objecte és perquè l’associem a una forma. El tambor del colt mirant avall, ja sé que sóc a M15. El centre de la X al costat de l’arrel quadrada, M56. La cadeneta de quatre, ja sé que a sobre hi ha M70, etc.

 

A l’article anterior hi ha la localització de M23 amb prismàtics de 7×50.

A la pàgina Marató Messier de memòria, cinquena etapa, seqüència 5.3: objectes trobareu informació sobre l’encadenament d’aquest objecte dins la seqüència.

També hi trobareu una pàgina amb l’explicació de la marató Messier de memòria on hi ha les etapes i les seqüències.

A la part superior dreta de totes les pàgines hi ha un índex de navegació.

Anuncis