La cinquena etapa de la marató Messier des d’una perspectiva galàctica

Quan observem els objectes Messier els podem referenciar des d’una posició equatorial o bé des d’una posició galàctica. L’avantatge d’aquesta última opció és que avançarem molt ràpidament en la comprensió de l’estructura de la Galàxia i en la posició relativa dels objectes: galàctics vs extragalàctics, més propers que el centre galàctic o més llunyans, objectes del disc o de l’halo, cúmuls globulars de l’halo o del bulb, finestres de visió extragalàctica de l’hemisferi nord o sud galàctic, etc.

Per pensar en termes galàctics hem de treballar amb mapes galàctics. Si treballem en pla, en 2D, necessitarem sempre com a mínim dos mapes, un mirant als objectes, amb coordenades de longitud i latitud galàctica, i un altre en planta, amb la projecció dels objectes sobre el pla galàctic, amb la longitud i la distància.

En els mapes equatorials la Via Làctia serpenteja amunt i avall perquè ens interessa tenir pla, horitzontal i centrat, l’equador del cel. En canvi, als mapes galàctics posem pla, horitzontal i centrat el pla galàctic i qui serpenteja amunt i avall és l’equador celest.

 

Fent clic al mapa de sota anireu directament a l’aproximació galàctica de la seqüència 5.1 dels objectes Messier. (En fer-ho sortireu d’aquest blog i anireu a la web de la marató Messier).

5-1-mapa_pla_galactic

Anuncis