El cel del migdia de primers de novembre

Texto en castellano

20161006

 

A primers de novembre el Sol és a Libra, sabent això és fàcil visualitzar el cel que ens amaga l’atmosfera il·luminada pel Sol quan aquest és al meridià local a Lleida i Àger.

El Sol del migdia ja és bastant baix, a només un terç d’altura al quadrant sud del meridià.

Just darrere del Sol hi tenim Libra i a sobre Bootes, però hem d’aixecar molt el cap ja que és a prop del zenit. Arcturus culminarà a més de dos terços d’altura del quadrant  sobre l’horitzó.

Amb aquestes dades ja podem visualitzar aquesta línia sud. Dividim l’arc horitzó-zenit en tres parts i veiem Arcturus, al doble de l’altura del Sol. De l’horitzó al Sol, uns trenta i pico graus, del Sol a Arcturus uns trenta i pico més, i a noranta el zenit.

On hi ha ara Bootes, d’aquí una hora hi haurà Corona Borealis. Una hora més i hi haurà Hercules.

A sota del Sol, cap a l’horitzó hi ha Lupus i Centaurus.

Tornem a mirar cap al Sol, a la mateixa altura, cap a la dreta hi ha Virgo i encara més a la dreta, just sobre ponent, Leo.

Si ara ens en anem a l’esquerra, al SE visualitzem Ophiuchus a l’altura del Sol, uns quaranta o cinquanta graus a la seva esquerra.

Just a sota d’Ophiuchus, la Vía Làctia, pujant amb Sagitari i Escorpí, amb la cua amagada però que ja ens mostra l’agulló. Al SE la tetera ens mostra només la tapa i el bec, la resta anirà sortint a la tarda.

A l’est, a l’altura del Sol, a uns trenta i pico graus, la Vía Làctia de la zona de Sagitta, Vulpecula i el cap de Cygnus, que s’estèn més enllà de l’est. Des del sud cap aquí, la Vía Làctia anava pujant i passat Cygnus se’n va cap al nord, cap a Perseus, a l’horitzó.

Si ara busqueu la vostra ombra i mireu el cel a mitja altura, trobareu la Polar, i a sobre en pur equilibri, fent la vertical sobre la cua, Ursa Minor, flanquejada a la dreta per Draco i a l’esquerra per Ursa Major.

Potser amb els ulls tancats es veu tot millor.

 

Anuncis