El cúmul globular M22 amb prismàtics de 7×50

Ver el texto en castellano

M22 a la wikipèdia

El Gran cúmul de Sagitari, M22  (NGC6656), és el cúmul globular més brillant del cel de l’hemisferi nord, encapçalant la mitja dotzena llarga de globulars que es poden arribar a veure a ull nu.

Des dels aproximadament 42º de Lleida o Àger, des d’on acostumem a observar, es veu baix a l’horitzó sud i no llueix com des de menors latituds. Si visquéssim més al sud i el tinguéssim alt, seria impressionant.

Amb magnitud 5.1, si en lloc de ser en plena Via Làctia, fos en un altre lloc amb el fons més fosc, encara seria molt més espectacular.

Amb uns 33′ de diàmetre es veu gran com una Lluna plena. En ser molt a prop de l’eclíptica, el podem veure a vegades a prop d’algun planeta.

A sobre i a sota, els mapes de la tetera de Sagitari amb els dos cúmuls globulars, M22 i M28, que es localitzen alhora.  El nord és a dalt i l’est a l’esquerra.

Si centrem els prismàtics de 7×50 a Lambda Sagitari (2.82), el veurem de seguida al nord-est, ja que destaca molt al camp.

Amb 7×50 el veig gran i globular, amb el centre brillant, d’aspecte estel·lar, però no el veig rodó, el veig escapçat per la part nord-oest.

Amb 15×85 també el veig escapçat però no li observo el centre tan brillant i estel·lar com amb 7×50.

És inconfusible i molt fàcil, ja que es pot veure amb qualsevol instrument i fins i tot a ull nu.

 

A sota, el camp amb 7×50. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra. La vora sud del camp situada tangent a Lambda i Phi de Sagitari, que formen la part esquerra de la tapa de la tetera.

Al camp de Lambda i M22 hi ha bastants triplets que criden molt l’atenció i que faciliten reconèixer aquest camp quan hi passem ràpidament amb els prismàtics. M22 està entre dos triplets, encara què el del nord es pot visualitzar com un quadrilàter. Això pot servir per confirmar l’objecte.

 

Al blog Quadern d’observació hi ha un article sobre la localització de M22 amb 15×85.

 

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes, de la web Marató Messier de memòria, hi ha l’encadenament de la localització d’aquest cúmul amb la dels altres objectes de la seqüència de la marató.

 

 

Anuncis