El cúmul globular Messier 69 amb prismàtics de 7×50

Leer el texto en castellano

M69 a la wikipèdia

Prop de la base de la tetera de Sagitari hi ha tres cúmuls globulars, M69, M70 i M54.

Els tres objectes entren alhora al mateix camp dels 7×50.

M69 i M54 s’assemblen bastant amb aquests instruments petits, M70 és més dèbil i més difícil.

Tots els mapes tenen el nord a dalt i l’est a l’esquerra.

La primera vegada que els intentem localitzar amb 7×50 pot resultar una mica difícil, però les estrelles de camp formen molt bones referències i no hi ha dificultat en trobar-los quan els hem vist unes quantes vegades.

Si en marató quan arribem a aquests objectes tenim un cel molt bo i amb un fons de cel ben fosc, podrem veure els cinc primers objectes de la seqüència, M28, M22, M69, M70 i M54, gairebé alhora amb 7×50.  Si el cel és mediocre, és millor utilitzar directament un instrument més potent.

Si és la primera vegada que intentem localitzar M69 (NGC6637) amb 7×50 és millor alternar aquests prismàtics amb uns de més potents, com els 15×85.

En marató amb prismàtics són tres objectes que s’han d’haver preparat molt bé, sobretot en les latituds des de les quals acostumem a observar, els 42º nord d’Àger i Lleida.

De fet, Stoyan al seu Atlas ens explica que Messier a les observacions de 1764 busca i no troba M69 en la posició d’un objecte que marca el catàleg de Lacaille de 1755, on hi ha les observacions de 1751 i 52. Messier s’haurà d’esperar al 1780 per trobar-lo, encara que a 1.2º de la posició marcada per Lacaille.

París és gairebé al paral·lel 49 i aquests objectes són encara molt més baixos sobre l’horitzó que des de les nostres latituds.

El mateix Stoyan ens diu: “a very small nebula can be made out even 10×50 binoculars”, i ens dóna un diàmetre mínim de 50mm.

M69 té una magnitud entre 7.4 i 7.7 segons Stoyan, encara que a la bibliografia hem trobat magnituds d’entre 6.1 i 8.31.

 

Per localitzar l’objecte, busquem a ull nu Kaus Australis (Eps Sgr, 1.79), l’estrella de la dreta (sud-oest) de la base de la tetera. Ara busquem també a ull nu Phi de Sagitari (3.17), l’estrella de la part esquerra (est) de la tapa de la tetera. Hem de visualitzar M69 a ull nu en la línia Kaus-Phi, a un quart de la distància, a la part de Kaus. Visualitzar vol dir que ens imaginem on és, sense veure’l.

 

Si centrem els 7×50 a Kaus (Eps Sgr), observarem que cap al nord-est hi ha una ziga-zaga d’estrelles de magnituds 5, 6 i 7 que podem visualitzar fent diferents formes geomètriques.

A sota, el mapa amb la ziga-zaga d’estrelles. Al centre de la imatge hi ha Kaus Australis (Eps Sgr) i a dalt a l’esquerra el cúmul amb l’estrella de 8.02 que hi ha tocant. A sota hi ha el mapa interpretat. Tots els mapes tenen el nord a dalt i l’est a l’esquerra.

Només sortir de Kaus cap al nord-est veiem un triangle amb el vèrtex mirant a Kaus. L’estrella més brillant (6.30) està encarada a Kaus, les altres dues són de 7.14 la del nord i 7.04 la del sud.

M69 està en la línia de Kaus-estrella de 6.30-estrella de 7.14, la del nord del triangle. El cúmul està a una distància equivalent a una mica més del doble de la distància Kaus-estrella de 7.14, o bé a unes cinc vegades la distància Kaus-estrella de 6.30.

Si no trobem l’objecte a la primera ens hi podem atansar pel sud.

A l’altre costat del triangle citat n’hi ha una altre de més aixafat, més rectangle, simètric a l’anterior, entre els dos formen un rombe irregular, en forma d’un estel dels que envolem els dies de vent. L’extrem oposat a Kaus pot semblar un objecte, realment és un bonic triplet de 7.70, 8.23 i 8.70. Pot confondre a l’observador perquè capta molt l’atenció i amb pocs augments pot ser que no interpretem bé que és un triplet.

Més enllà del triplet, en el sentit del radi que estem seguint des de Kaus, hi ha dues estrelles molt brillants, de 5.37 i 5.28.

El cúmul està fent triangle gairebé rectangle amb aquestes dues estrelles, just al nord de la de 5.37 i a una distància com la que separa les dues estrelles.

De fet, potser a la primera no veurem el cúmul sinó l’estrella de 8.02 què és a tocar del cúmul. Si ens hi fixem veurem que tocant a l’estrella, a la part sud-est, hi ha el cúmul. El cúmul i l’estrella fan un doblet de magnitud gairebé 8. Una estrella que veiem ben definida de 8.02 i una estrella dèbil i nebulosa de gairebé 8 què és el cúmul.

Si ens hi fixem, veurem que el cúmul està encarat amb el costat sud-nord de l’asterisme en forma d’estel. Si sortim de l’estrella de 7.04 i anem amunt, passem el triplet i dues o tres vegades més de distància trobem el cúmul.

Un cop centrat l’objecte amb 7×50 podem confirmar-lo veient que té una estrella que fa doblet amb el cúmul, que és el vèrtex nord d’un triangle, i que el costat sud del triangle té una estrella al centre, encara que una mica desplaçada al nord.

 

Amb 7×50 veig M69 petit i dèbil, nebulós, globular però irregular, inconfusible per l’estrella.

 

Cal memoritzar bé aquest camp si volem baixar des de M28 o M22 sense treure els ulls dels prismàtics. El triangle, l’estel d’envolar, i el triplet, ens diran que hem arribat a Kaus i que hem de girar al nord-est per buscar el triangle que conté M69.

Quan passem per aquest camp amb instruments molt poc potents, el triplet ens pot semblar un objecte.

 

Com es pot veure al mapa de sota, M69 i M70 són més enllà del centre galàctic. Sembla que són objectes que mai deixen el bulb de la Galàxia.

La referència 0,0 dels cercles de distància és el centre galàctic, no és un mapa galàctic normal amb el centre al sistema solar. En el nostre cas, aquest és a baix a la dreta.

Com podem veure, M69 i M70 són propers entre ells, són objectes de l’hemisferi sud galàctic, com tots els objectes, cúmuls globulars, d’aquesta seqüència.

Trobareu més informació sobre aquestes qüestions galàctiques a la pàgina Seqüència 6.1: introducció, de la web de la Marató Messier de memòria.

 

Al blog Quadern d’observació hi ha un article sobre la localització de M69 amb 15×85.

 

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes, de la web Marató Messier de memòria, hi ha l’encadenament de la localització d’aquest cúmul amb la dels altres objectes de la seqüència de la marató.

 

Anuncis