El cúmul globular Messier 54 amb prismàtics de 7×50

Leer el texto en castellano

M54 a la wikipèdia

Per buscar M54 podem partir d’Ascella (Zeta de Sagitari, 2.60). El més pràctic és posar els 7×50 de manera que agafi tota l’ansa de la tetera de Sagitari, així garantirem de seguida on estem mirant. Un cop centrada l’ansa, recentrem els prismàtics a l’estrella del sud de l’ansa, Ascella o Zeta Sgr.

A sota, el mapa de l’aproximació a Ascella. Hi veiem els cinc primers cúmuls globulars dels set de la sèrie de Sagitari, falten M55 i M75 què són més a l’est (esquerra). El nord és a dalt i l’est és a l’esquerra.

 

A sota, els mapes mut i interpretat amb la cerca de M54 amb 7×50. El nord és a dalt i l’est és a l’esquerra.

A sobre i a sota, ens hem de fixar en la línia Tau-Ascella (Zeta). Al sud d’Ascella, a la part oposada a Tau, hi ha una cadena est-oest de tres estrelles bastant separades però què destaquen molt al camp. L’estrella central de la cadena té una altra estrella a sota què destaca molt. Aquest conjunt, al mapa de sota està marcat amb una línia verda. Ho podem visualitzar com una cadena de tres, est-oest, o bé com una T amb la part de dalt molt allargada.

Per trobar M54 hem d’anar a l’estrella de l’oest de la cadena (dreta) i moure’ns una mica cap a Ascella. De seguida trobarem una estrella estranya, amb la vora difuminada, és el cúmul globular M54.

A sobre del cúmul, abans d’arribar a la línia del lateral del cos de la tetera, hi ha un triangle molt evident, i a l’esquerra de la base de l’ansa, dues línies que després són útils per anar a M55.

Quan ja sabem bé on és el cúmul, podem utilitzar l’estrella de més al sud, la que forma la base de la T allargada, per definir un trapezi amb el cúmul i les dues estrelles de la dreta de la cadena est-oest. Al mapa mut de sobre, aquest trapezi és molt evident.

M54 és un cúmul relativament fàcil amb 7×50 perquè les referències són molt bones i no té cap estrella propera de magnitud similar. Només cal buscar les tres estrelles de sota d’Ascella i des de la de la dreta (oest), tornar una mica cap a Ascella.

Dels tres cúmuls de la base de la tetera, M69, M70 i M54, si els miro alhora, en sèrie, el què veig més fàcilment és M54 i després M69. M70 és més eteri, més fantasmal amb 7×50.

 

Tinc anotat: Àger, 24 de juliol de 2017   2:10h  T: 15º, 84% humitat, SQM: 21.38 al zenit i 21:50 al nord. La Via Làctia és al zenit. Ha plogut a la tarda, el cel està ras però la humitat és molt alta, per sobre del 80%. Tot està amarat i els sostres dels observatoris regalimen aigua. Prismàtics Helios Apollo 7×50.

El veig molt petit, estel·lar, com una petita estrella desenfocada, però es reconeix de seguida a la primera, es veu bé que és un objecte.

En altres observacions amb pitjors condicions, hem hagut d’esperar una estona concentrats amb els 7×50 en la seva posició i esperar el flash, o bé mirar en visió lateral. Avui, però, malgrat l’alta humitat, el cel és molt bo i amb els fons granulat, i els set cúmuls globulars de Sagitari que són Messier es veuen ràpidament i a la primera.

 

D’aquests set cúmuls, M69 és el què s’assembla més a M54. Els dos els veig molt dèbils i estel·lars, però potser M54 s’assembla més a una estrella i veig el centre més brillant que el de M69.

Les diferències amb 7×50 i amb 15×85 són molt diferents quan comparem aquests dos cúmuls.

M54 i els seus veïns són objectes molt baixos sobre l’horitzó des d’on observem, al paral·lel 42, i la seva localització amb 7×50 pot tenir dificultats segons l’època de l’any i l’hora. Hem d’esperar a què estiguin ben alts. A Àger va bé fer coincidir que estiguin alts amb què sigui una hora avançada de la nit, a partir de quarts de tres de la matinada.

 

M54 és un objecte molt llunyà, està a uns 85.000 LY de nosaltres i com que estem encarats cap al centre galàctic, vol dir que el cúmul és uns 58.000 LY darrere del centre, a l’altre costat de la Galàxia. Això el fa el més llunyà dels cúmuls globulars Messiers, però a més, és possible que sigui un objecte extragalàctic i que no estigui lligat gravitacionalment a la Via Làctia.

Trobareu ampliada aquesta qüestió a la pàgina Seqüència 6.1: Introducció: Perspectiva galàctica de la web Marató Messier de memòria, paral·lela a aquest Quadern d’observació.

 

Al blog Quadern d’observació hi ha un article sobre la localització de M54 amb 15×85.

 

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes, de la web Marató Messier de memòria, hi ha l’encadenament de la localització d’aquest cúmul amb la dels altres objectes de la seqüència de la marató.

 

Anuncis