El cúmul globular Messier 54 amb prismàtics de 15×85

Leer el texto en castellano

M54 a la wikipèdia

Aquest article és continuació de El cúmul globular Messier 54 amb prismàtics de 7×50 del Quadern d’observació.

 

Amb els 15×85, l’aproximació més ràpida és potser posar els prismàtics de manera que agafin les dues estrelles de la base de l’ansa de la tetera de Sagitari, Tau (3.32) i Ascella (Zeta Sgr, 2.60).  L’estrella de referència és Ascella, però agafant tota la base de l’ansa, garantim a la primera que Ascella és l’estrella de baix del camp.

 

Al mapa de sota veiem el camp centrat a la base de l’ansa, el nord és a dalt i l’est a l’esquerra.  Aquesta posició dels 15×85 ens servirà també per anar al següent objecte, M55.

 

Al mapa de sota, recentrem a Ascella. A la part oposada a Tau, al sud, veiem dues estrelles que destaquen al camp.

Un cop trobades les dues estrelles de sota, desplacem els prismàtics de manera que Ascella quedi a la part nord-est del camp. Ens apareix una tercera estrella a l’oest (dreta). Si des d’aquesta tercera estrella tornem una mica cap a Ascella apareix el cúmul fàcilment. Si desplacem una mica els prismàtics cap al nord, a sobre del cúmul apareix un triangle gran i fàcil de veure. Al mapa de sota està dibuixat amb verd.

Les tres estrelles brillants del sud del camp formen una cadena est-oest. Al sud de l’estrella central n’hi ha una altra de brillant què amb les tres de la cadena es poden visualitzar com una gran T amb la part de dalt molt allargada est-oest.  Les tres estrelles de la dreta de la T (oest) i el cúmul formen un trapezi inclinat què ens pot servir per a trobar ràpidament el cúmul en sèries ràpides venint de M69 i M70.

Al mapa de sota es veu molt bé aquest trapezi.

En una anotació de 2 de setembre de 2016 a les 23.30 a Àger, hi llegeixo:

Amb els Helios Apollo 15×85 veig M54 molt fàcilment, inconfusible, però molt petit, amb aspecte estel·lar. El centre el veig més brillant que la perifèria, que veig difusa. Així i tot, en marató s’ha d’haver preparat bé, perquè pot ser què amb condicions mediocres de cel s’amagui darrere la grisor del fons.

El 24 de juliol de 2017 anoto: entre les 01:40 i les 02:10.

A la 01:40  T= 15º, 82% d’humitat, SQM: 21.36 al zenit, amb la Via Làctia a dalt, i 21.52 al nord.

A les 02:10  T= 15º, 84% d’humitat, SQM: 21.38 al zenit, amb la Via Làctia a dalt, i 21.50 al nord. La humitat és molt alta, ha plogut a la tarda, tot està amarat i els sostres dels observatoris regalimen. He d’escriure dins l’observatori, a fora, els papers es mullen de seguida.

Vull comparar en sèrie els cúmuls globulars de Sagitari amb 7×50 i 15×85, porto més de dues hores adaptant la vista i la pantalla de l’ordinador està només al quatre per cent de lluminositat sota el metacrilat vermell. A sobre de la pantalla de la tauleta Kaiser de dibuix hi ha sis capes de plàstic vermell i dues fulles de paper blanc per acabar d’esmorteir la llum.

Amb 15×85 veig M54 molt clar, però molt petit. El comparo amb M69 i M70 i potser veig més brillant M54 que M69. M70 el veig molt més dèbil.

M54 el veig molt estel·lar, com una estrella dèbil una mica desenfocada.

 

M54 és un objecte molt llunyà, està a uns 85.000 LY de nosaltres i com que estem encarats cap al centre galàctic, vol dir que el cúmul és uns 58.000 LY darrere del centre, a l’altre costat de la Galàxia. Això el fa el més llunyà dels cúmuls globulars Messiers. Però a més, és possible que sigui un objecte extragalàctic i que no estigui lligat gravitacionalment a la Via Làctia.

Trobareu ampliada aquesta qüestió a la pàgina Seqüència 6.1: Introducció: Perspectiva galàctica de la web Marató Messier de memòria, paral·lela a aquest Quadern d’observació.

Al mapa de sota veiem la situació del cúmul. A baix a la dreta, el Sistema Solar i just a sobre, en vermell, el centre galàctic. A dalt, M54.

És una sort poder veure aquest objecte tan llunyà i a més, poder fer-ho a través del disc galàctic.

 

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes, de la web Marató Messier de memòria, hi ha l’encadenament de la localització d’aquest cúmul amb la dels altres objectes de la seqüència de la marató.

Anuncis