El cúmul globular M75 des de M55 amb prismàtics de 7×50

Leer el texto en castellano

M75 a la wikipèdia

M55 a la wikipèdia

En un article anterior d’aquest blog, M75 amb prismàtics de 7×50, hi ha la localització del cúmul globular M75 des de l’est, des de Capricorni. En l’article d’ara hi ha la localització venint de M55, què és la seqüència més ràpida en la marató Messier.

 

Al dos mapes de sota, veiem la Seqüència 6.1 de la marató Messier, formada pels set cúmuls globulars de Sagitari què són al catàleg Messier: M28, M22, M69, M70, M54, M55 i M75. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra.

Per trobar M55 podem utilitzar l’asterisme en forma de trapezi irregular què inclou Omega de Sagitari (4.70). Aquest asterisme es veu a ull nu. L’explicació d’aquesta localització és a l’article El cúmul globular Messier 55 amb prismàtics de 7×50 d’aquest mateix blog.

M75 és al nord de l’asterisme.

 

A sota, els dos mapes del camp de visió de 7.5 graus dels 7×50. Nord a dalt i est a l’esquerra.

Des de M55 anem al nord-est fins a l’asterisme què inclou Omega de Sagitari. Si el posem a la part sud del camp apareix al nord, a dalt al mapa, l’asterisme en forma de lletra èpsilon inclinada.

Al camp ara hi destaquen les dues formes, en groc al mapa de sota. Al sud, veiem el trapezi en forma d’estel què es veu a ull nu, i al nord l’asterisme en forma de lletra èpsilon, més dèbil que el què inclou Omega. Els dos asterismes tenen una mida similar.

Les tres estrelles més brillants de l’asterisme en èpsilon són al sud i de magnitud sis. Si el cel no és massa bo, potser no veurem la lletra èpsilon a la primera, però les quatre estrelles de baix de la lletra èpsilon les podem visualitzar com un trapezi irregular amb el costat llarg al nord (marcat en verd). Si veiem el trapezi, hem de buscar a sobre el triangle. La què sembla l’estrella del vèrtex sud del triangle és el cúmul globular M75.

Per saber si veiem M75, podem comptar les estrelles de la línia llarga de la E. Si en comptem cinc, estem veient el cúmul, que és el que sembla la segona estrella, o la tercera si comptem la E sencera.

 

La posició de l’objecte a la Galàxia la trobareu explicada a la pàgina Seqüència 6.1: Introducció: Perspectiva galàctica de la web Marató Messier de memòria, paral·lela a aquest Quadern d’observació.

 

Amb aquest objecte s’acaba la sèrie dels set cúmuls globulars de Sagitari què formen la que anomenem Seqüència 6.1 de la marató Messier.

 

Al blog Quadern d’observació hi ha un article sobre la localització de M75 amb 15×85.

 

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes, de la web Marató Messier de memòria, hi ha l’encadenament de la localització d’aquest cúmul amb la dels altres objectes de la seqüència de la marató.

 

Anuncis