English index        Text en castellà

      m3-intro-etapa-2-600px

m3-intro-etapa-3-600px      m3-intro-etapa-4-600px

m3-intro-etapa-5-600px      m3-intro-etapa-6-600px

 

La marató Messier de memòria que practiquem consisteix a localitzar tots els Messier que hi ha al cel qualsevol nit de l’any a una hora concreta. Això, amb una mica de pràctica i d’experiència es pot fer en pocs minuts.

Si ens ve de gust, a més, podem dedicar uns minuts al començar la nit i uns altres tants en nit avançada per localitzar molts més Messiers.

La marató Messier de memòria de primavera seria un cas específic d’aquesta marató, en un moment en el qual el Sol és justament en una zona del cel sense objectes Messier, la qual cosa ens permet veure’ls gairebé tots en una sola nit.

La MMM, mmm, M3, m3, o M al cub és un exercici molt potent per estructurar el mapa mental del cel en tres dimensions, cosa que ens permet afrontar treballs de més envergadura.

Seguim des de fa molts anys les idees que apunta Don Machholz a la seva guía Messier Marathon: A Handbook and Atlas, alhora manual i atlas, de la qual existeix traducció castellana, El maratón Messier: guía de observación.

 

Per localitzar ràpidament els objectes, dividim els Messiers en sis etapes i cada etapa, en seqüències. Cada seqüència es pot fer, un cop practicada, en pocs minuts.

A l’esquema de sota hi ha l’estructura de la pàgina web, que és la de la marató Messier de memòria.  Hi ha cinc nivells de pàgines jerarquitzades: Marató/Etapa/Seqüència/Objectes de la seqüència/Cerca amb telrad.

A la part de baix de l’esquema, hi ha el Quadern d’observació, el blog paral·lel a la web on anem revisat la localització de cada objecte amb prismàtics per comprovar els apunts que passem a net.

A l’esquema veiem que les etapes estan en columnes, cada etapa té tres seqüències excepte l’última que en té dues, en total disset seqüències.

Cada seqüència té tres pàgines: presentació, localització dels objectes i cerca amb telrad.

Des de la pàgina de cada seqüència s’enllaça amb els articles del blog Quadern d’observació, de localització acurada, que ja estan fets.

Hem començat la revisió d’aquest treball a l’estiu de 2016, i ho hem fet per la cinquena etapa, dels objectes d’estiu, que era en aquell moment al cel.

0-Mapa-continguts-1024px

 

A dalt a la dreta de cada pàgina hi ha un botó-índex que porta a les pàgines Índex d’etapes i seqüències, de Índex de pàgines de localització d’objectes i de Pàgines de localització amb telrad.

 

Fent clic als mapes de sota podreu anar directament a la pàgina de l’etapa indicada.

A partir de les pàgines de les etapes podreu accedir a les de les seqüències, amb la numeració de tots els objectes, i a partir d’aquestes, a les pàgines de localització de cada objecte Messier.

EDIN-Mapa-etapa-1-color-amb-noms-300

EDIN-Mapa-etapa-2-color-amb-noms-300px

EDIN-Mapa-etapa-3-color-amb-noms-300px

EDIN-Mapa-etapa-4-color-amb-noms-300px

EDIN-Mapa-etapa-6-color-amb-noms-300px

 

A la pàgina de cada una de les sis etapes hi ha un mapa mut i un altre amb els números dels objectes dels extrems de les sèries.

Hi hem posat també els mapes en blanc i negre per a imprimir a mida tarja de visita. El mapa mut és molt útil per practicar, posant-hi els números, en la fase de memorització de la seqüència. El gran secret d’aquest mapa mut en blanc i negre és que memoritzem dues coses alhora: el número de l’objecte i el gest que farem en la cerca, la dansa que farà el nostre cos, que faran els nostres braços, seguint la seqüencia al cel.

 

Per a preparar la m3 ens ha anat bé seguir tres passos:

  1.  Memorització de la sèrie de números d’una etapa, qualsevol de les sis. Aquesta fase es pot fer sense mirar el cel.

2.  Memorització del gest, la dansa, la forma de la seqüència de l’etapa. Aquí necessitem tres coses, la sèrie de números, el planisferi i el cel. Anant d’un a l’altre, construïm ràpidament el nostre mapa mental de l’etapa. En aquesta fase no ens va ser indispensable la localització exacta i inequívoca dels objectes. La vam fer amb prismàtics i a ull nu, assenyalant els objectes amb el dit. En aquest moment és important disposar de moltes fotocòpies de diferent mida dels mapes muts per anar-los omplint a qualsevol hora del dia, en qualsevol moment lliure, en un parell de minuts. Un cop que ja conseguim completar amb facilitat el mapa mut, podem fer-lo de memòria en paper blanc. Per a això, va bé portar sempre a sobre uns quants papers blancs tallats a quart o vuitè de foli, per anar practicant als petits espais lliures de què disposem. Quan ja dominem la situació, ens serà suficient portar sempre a sobre un paquetet de post-its, així els podrem anar deixant penjats al mirall, a la tassa de cafè, a la làmpada, a la funda del mòbil, etc.

En aquesta fase ens poden ajudar les pàgines d’etapa i de Seqüència, que són d’introducció a l’encadenament de les sèries.

3.  Preparació de la localització exacta de cada objecte.  Un cop avancem en la preparació de la m3 veurem que molts objectes ens van apareixent al camp del prismàtics de forma intuïtiva, perquè ja tenem interioritzada la dansa, el gest, i ens passen per davant sense buscar-los. A la preparació ens va ser molt útil preparar mapes amb les estrelles de camp i, a més, definir estrelles de comprovació diferents de les de camp, per tal d’assegurar-nos de forma inequívoca que l’objecte que mirem és realment aquell que volem mirar.

En aquesta fase ens poden ajudar les pàgines de Seqüència: objectes, que són ajudes per a la localització dels objectes un a un i en encadenament.

La localització més acurada la trobareu al blog Quadern d’observació.

0-facebook1

Pàgina creada al juliol de 2016

Anuncis