Texto en castellano

EDIN-Mapa-Seq-5-1-color-tots-els-noms-1024px

La seqüència és:

5.1:   M5-M13-M92-M57-M56-M29-M39-M27-M71

Abans de començar a localitzar els objectes amb els prismàtics, hem de resseguir la seqüència a ull nu, visualitzant la posició dels objectes encara que no els vegem realment.

 

A sota, el mapa per visualitzar a ull nu l’itinerari que hem de fer. Abans de buscar cap objecte, hem de visualitzar a ull nu els objectes, encara que no coneguem exactament la seva posició. Un cop visualitzat l’itinerari, comencem a buscar els objectes, amb l’ajuda de la guia d’objectes o del planisferi virtual.

Quan comencem a practicar no té cap importància que a la visualització ens equivoquem de molt en la posició dels objectes. Es tracta d’agafar el gest, la dansa, que farem a l’itinerari.

Amb visualitzar no volem dir veure als objectes, sinó imaginar-los. Cada vegada que fem la sèrie, anirem acurant la visualització i quan tinguem una mica de pràctica, sabrem on són exactament.

Mirant a Vulpecula-Sagitta, hem de poder visualitzar a ull nu la posició de M27 i M71. Les primeres vegades que ho fem, en posar després els prismàtics veurem que ens hem desviat una mica, o molt, de la posició real dels objectes, però poc a poc, la interacció del dibuix de les seqüències al cel a ull nu amb el dibuix que fem amb els prismàtics anirà unint els dos itineraris, el visualitzat i l’observat. Quan conseguim aquesta unió, els objectes ens aniran passant per davant gairebé sense buscar-los.

La seqüència té només nou objectes, hauríem de visualitzar tot el recorregut en uns deu segons, o en vint, i hauríem de ser capaços de fer-lo deu vegades seguides.

El procès és: visualització a ull nu – cerca acurada dels objectes – visualització a ull nu – cerca acurada dels objectes – etc.

Aquest aprenentatge, fàcil però que requereix un mínim de concentració i de repetició, és el que construirà el nostre mapa mental del cel. Quan l’haguem practicat, tindrem una estructura mental que ens permetrà situar altres objectes, NGCs, ICs, LDNs, LBNs, Bs, Sh-2s, etc., en relació a aquests.

 

Al mapa de sota, amb el nord a dalt, hi ha la posició dels objectes en relació amb les constel·lacions.

EDIN-Mapa-5-1-color-amb-noms-ull-nu-1024px

 

Podeu veure la situació dels objectes de la seqüència a la galàxia fent clic al mapa següent.

Mapa-galactic-5-1-600px

 

A la pàgina Seqüència 5.1: introducció trobareu informació detallada sobre la situació de la seqüència a l’etapa, de l’encadenament de la sèrie, de la localització a la Galàxia, de la memorització, a més d’una sèrie de mapes equatorials i galàctics.

A més de la pàgina de localització dels objectes, què és de tipus general, al blog Quadern d’observació anem posant la localització acurada dels objectes amb 7×50 i 15×85.

De forma paral·lela a la web, construïm el Quadern on posem les revisions de la localització dels objectes amb prismàtics, en anar avançant en la comprovació dels apunts que anem passant a net.

A la pàgina Seqüència 5.1: localització amb telrad trobareu els mapes per a aquest buscador.

Al  0-facebook1 anem posant els enllaços als nous articles d’observació d’objectes del Quadern d’observació.

L’estructura de la m3, que pot semblar complicada, està explicada al primer quadre de la pàgina Marató Messier de memòria.

Al bloc Perspectiva galàctica s’explica la localització dels objectes des d’un punt de vista galàctic.

 

M5

5-1-M5-600px

Per localitzar M5

1.  A ull nu, amb l’ajuda del planisferi

– Localitzeu Arcturus (-0.05)
– Localitzeu Zeta Bootis (3.78)
– Des d’Arcturus, seguiu la línia Arcturus-Zeta Bootis (sudest) entre tres i quatre vegades, i arribareu a Mu Serpentis (3.54)
– Busqueu el punt de la línia que correspon a dues vegades i mitja la distància Arcturus-Zeta Bootis, sortint d’Arcturus.

2.  Sense deixar de mirar aquest punt, poseu els prismàtics entre els ulls i el punt. M5 us apareixerà fàcilment a la part sud de la línia Arcturus-Mu Serpentis. És un objecte fàcil. M5 i el següent, M13, són dos dels cúmuls globulars més brillants del cel i dues de les joies del cel d’estiu.

3.  Un cop diguem localitzat, baixem els prismàtics i pugem a ull nu cap al NE fins trobar el trapeci del cos d’Hércules. Ens hem de marcar un patró purament conductista que faci que quan diem localitzat, els ulls es dirigeixin directament cap al següent objecte. Estem fent un entrenament d’encadenament, la relaxació arriba després de M71, en acabar la seqüència. Localitzat no significa acció acabada, sinó inici de la següent.

 

Al blog Quadern d’observació hi ha un article per arribar a M5 des de l’est, des de Yed Prior-Yed Posterior i Mu Serpentis, amb prismátics de 7×50 i en altre amb 15×85.

 

 

M13

Quan tinguem M5 ben centrat i ens diguem: Anem-hi!, baixem els prismàtics, busquem a ull nu la posició de M13, posem els prismàtics, fem 13 i 92, baixem els prismàtics i a ull nu busquem Lira.

Per localitzar M13

A sota, cerca de M13 a ull nu: des de M5 baixem els prismàtics, visualitzem M13 a ull nu, i posem els prismàtics.

5-1-M13-ull-nu-600px

A sota, mapa de localització de M13 amb prismàtics. Els cercles són els de 2 i 4 graus.

Si els nostres prismàtics tenen quatre o cinc graus de camp, quan posem l’estrella del nord del trapezi d’Hércules a la vora nord del camp de visió dels prismàtics, tindrem el cúmul més o menys centrat. És un objecte que es veu sovint a ull nu i per tant molt fàcil.

El costat del trapezi d’Hércules que ens ajuda a trobar M13 està alineat nord-sud. M13 està a 2.5 graus de l’estrella del nord, Eta Herculis (3.48)

5-1-M13-telrad-600px

Des de M13 podem saltar a M92 baixant els prismàtics o bé sense baixar-los, passant per Eta i Pi.

Al blog Quadern d’observació hi ha un article més detallat sobre l’observació me M13 amb prismàtics de 7×50 i un altre amb 15×85.

 

M92

Un cop localitzat M5 l’objectiu és anar a buscar Lira passant per M13 i M92.

Venim de M13, no ens hi hem estat gens estona, sense baixar els prismàtics localitzem M92, baixem els prismàtics, busquem a ull nu Lira.

Aquesta zona és interessant d’entrenar-la de diferents maneres per agafar soltura, en posem algunes a sota. Al final, hi hem de poder passar de pressa, intuïtivament, perquè en veure les estrelles de camp de seguida sabem on som.

Cada observador pot trobar el seu sistema, a sota n’oferim tres de diferents.

 

Per localitzar M92

A sota, mapa per localitzar M92 venint de M13 sense baixar els prismàtics.

Primer pas: Centrem el camp al punt mig entre Eta i M13. Ens movem cap a l’est perpendicularment a aquesta línia. Trobem molt fàcilment el camp de Pi i Rho. Repetim el gest unes quantes vegades est-oest-est-oest per a recordar bé el camp.

5-1-M92-telrad-A-600px

Segon pas: Des de Pi i Rho pugem obliquament per trobar un doblet molt brillant. Un cop el tenim, ens movem circularment pels tres camps: Eta-M13, Pi-Rho i doblet. Podem fer-ho tres o quatre vegades rotant cap a la dreta i tres o quatre rotant cap e l’esquerra.  Amb aquest sistema, en uns dies, quan passem de pressa pel camp el reconeixerem a l’instant.

5-1-M92-telrad-B-600px

Tercer pas: des del doblet, saltem a M92. Per practicar, podem fer les rotacions incloent el camp del cúmul.

5-1-M92-telrad-C-600px

 

A sota, dos mapes de dos sistemes diferents per trobar M92 visualitzant-lo a ull nu.

Busquem a ull nu Pi (3.16) i Rho (4.15). Visualitzem el cúmul en la línia perpendicular a la que uneix Pi i Rho. Pugem una distància una mica més curta que la que separa Pi i Eta, deixant a la dreta la brillant (5.07) del doblet.

5-1-M92-ull-nu-600px

 

A sota mapa d’un altre sistema de localització de M92 visualitzant-lo a ull nu.

A ull nu:

  • busquem Zeta
  • busquem el punt mig de la línia Eta-Pi
  • visualitzem la línia que puja des de Zeta i passa per aquest punt mig
  • passem la brillant del doblet
  • visualitzem el cúmul al doble de distància de la línia Eta-Pi al doblet, o al doble de distància de Zeta a la línia
  • sense deixar de mirar aquest punt, posem els prismàtics entre els ulls i l’objecte: localitzat.

5-1-M92-ull-nu-bis-600px

Un cop localitzat M92 busquem Lira a ull nu.

 

M57

Arribem a Lira a ull nu. Ara tenim dues opcions, continuar amb els prismàtics de 7×50 o 10×50 o bé utilitzar un altre instrument de més obertura, uns prismàtics més grans o un telescopi. L’avantatge de continuar amb prismàtics, els mateixos o uns de més potents, és que mantenim la posició real del camp, sense girs ni inversions.

Quan reconeguem M39 a ull nu, podem fer tota la resta de seqüència amb el mateix instrument, primer 56-29, M39 a ull nu, i finalment 27-71.

 

Per localitzar M57

Esquema de sota, a ull nu anem al rombe de Lira, busquem el centre de la línia que formen Beta i Gamma Lyrae, les dues estrelles del rombe més allunyades de Vega. Enmig hi ha M57. Quan fem això, també a ull nu ja ens podem fixar que més enllà hi ha Albireu. Entre el rombe de Lira i Albireu trobarem M56.

5-1-M57-56-ull-nu-600px

Esquema de sota, amb prismàtics centrem la línia Beta-Gamma Lyrae. Quan preparem l’objecte, hem de buscar referències per a trobar després ràpidament la nebulosa planetària M57 que és al sud de la línia. A sobre de la línia hi ha dues estrelles de 8.7 que fan triangle amb M57. L’objecte el veurem petit o molt petit, com una estrella difuminada. Quan l’haguem treballat una estona, en passar pel camp ja reconeixerem ràpidament que no és una estrella i que té forma de corona circular. Al sud hi ha un triplet molt evident que ens marca l’altura de l’objecte a la línia Sheliak (Beta)-Sulafat (Gamma).

Podeu interposar entre l’ull i els prismàtics un filtre UHC o bé OIII, però no és imprescindible en la feina de localització ràpida que estem fent, ja que es distingeix bé de les estrelles de camp.

5-1-M57-15x85-600px

A sota: amb telrad la cerca és immediata, poseu el cercle de dos graus de manera que Beta i Gamma quedin a la part de l’est del cercle i tindreu M57 centrat.

5-1-M57-telrad-600px

 

M56

M56 és un cúmul globular entre Gamma Lyrae i Albireu.

Per localitzar M56

A sota: a ull nu visualitzem el cúmul entre les dues estrelles, una mica descentrat cap a Albireu.

5-1-M56-ull-nu-600px

És molt fàcil de trobar perquè a la vora té un asterisme en forma de V i a més, M56 és el centre d’un asterisme de cinc estrelles en forma de rectangle una mica estrany, més aviat un trapezi. L’estrella grossa i nebulosa del mig del rectangle no és una estrella, és M56. El conjunt el podem visualitzar com una X.

Aquest asterisme és molt evident quan hi passem per sobre amb els prismàtics. Per tant, un cop tinguem M57 anem cap a Albireu i al mig trobarem molt fàcilment l’asterisme, i a la vora M56.

La línia Gamma Lyrae-Albireu ens porta de Gamma a Albireu passant per M56, però més enllà d’Albireu va directament a M27, passa pel nord del Dofí i arriba a M15 i a Enif, al Pegàs. En direcció contrària ens portaria a M92.

5-1-M56-prismatics-600px

A sota, detall dels l’asterismes: una V molt gran i una X o una capseta. Al centre de la X o dins la capseta hi ha M56.

5-1-M56-asterisme-600px

 

M29

Primer de tot hem de visualitzar el camp a ull nu. Va bé fer-ho des de Vega, a Lira, ja que estem practicant encadenaments. Visualitzem la posició de M57, anem cap a Albireu, visualitzem l’asterisme en V, la X, M56, arribem a Albireu i girem cap a Sadr (Gamma Cygni) i visualitzem M29 una mica al sud de Sadr.

M29 és molt a prop del pla galàctic, encara a l’hemisferi nord.

Per localitzar el cúmul obert M29

M29 és petit, amb instruments de pocs augments veurem vuit o deu estrelles molt brillants que destaquen de la resta i que estan alineades en dues curves, com les ales d’una papallona. Podem veure moltes més estrelles, però hem de saber discriminar ràpidament aquesta forma. També sembla una gran torre d’intercanvi de calor de central nuclear, una cooling tower.

És posible que la primera vegada que busquem l’objecte ens costi discriminar la forma perquè el conjunt és minúscul. Una vegada identificat el trobarem rápidament cada vegada que passem pel camp ja que encara que és petit, es brillant i vistós.

M29 és a la punta d’una cadeneta d’estrelles alineades en la direcció de Sadr.

5-1-29-prismatics-600px

 

M39

M39 és un cúmul obert proper, gran i fàcil de localitzar que normalment es veu a ull nu si el cel es bo. Hem travessat el pla galàctic i som a l’hemisferi sud de la Galàxia.

Amb instruments petits, ideals en aquest cas, veurem el cúmul obert com una vintena d’estrelles molt brillants agrupades en forma de triangle.

Per localitzar M39

És fàcil de trobar perquè és just al centre de la línia que va des de Deneb fins al rombe de Lacerta. A més, entre Deneb i M39 hi ha una sèrie de lineacions d’estrelles de magnitud entre 4 i 7 (63 Cyg de mag 4.56; 59 Cyg de 4.74; 55 Cyg de 4.81, etc.) que pot fer que segons com ho mirem, M29 sigui una medusa i les línies d’estrelles els tentacles. Segons com, es pot visualitzar com una cascada que surt des de M29 i va cap a Deneb.

Entre Deneb i el cúmul hem travessat el pla galàctic, que passa just pel Pelícan i per la Nordamèrica. Només sortir de Deneb les trobareu penjades al sud de la línia Deneb-M39. Possiblement puguem localitzar NGC7000 a ull nu o amb prismàtics. El golf de Mèxic és relativament fàcil amb prismàtics si el cel és bo.

5-1-39-7x50-600px

M39 fa triangle amb dues estrelles del Cigne, Pi-02 Cyg de mag 4.23 i Rho Cyg de 3.98. Aquests tres objectes també es poden visualitzar com un romboide si hi afegim al nord Pi-01 Cig de 4.69.

5-1-39-triangle-600px

 

M27

Amb M39, M27 i M71 serem a l’hemisferi sud galàctic fins acabar la seqüència. Un cop acabada, tornarem a creuar el pla galàctic cap al nord per visitar els nou cúmuls globulars d’Ofiüc i Escorpí de la seqüència 5.2.

Per localitzar la nebulosa planetària M27

M27, la nebulosa planetària de Vulpecula és en una línia que va des de Gamma Cygni fins al rombe de Delphinus. Per tant, a simple vista primer hem hem d’anar des de M39 fins Albireu i després buscar el punt mig entre Albireu i el rombe del Dofí.

A sota, al mapa a ull nu amb el nord a dalt, veiem la línia. Una part ja la coneixem bé: Gamma Lyrae, M56, Albireu. Si continuem en la mateixa direcció passem per M27 i arribem al rombe de Dofí. Més enllà aniríem a M15 i a Enif, al Pegàs.

Hem de visualitzar a ull nu la posició de M27 en aquesta línia, a l’altura més o menys de la ploma de la fletxa de Sagitta.

5-1-27-ull-nu

Quan venim d’Albireu amb prismàtics hi ha un asterisme que ens avisa que estem a punt d’arribar a M27. És un triangle molt evident que recorda una funda tancada de revòlver Colt com les dels westerns americans. La lucida del triangle és 13 Vulpecula.

Amb prismàtics podem fer la línia d’una tirada vàries vegades en ziga-zaga per agafar soltura: Gamma Cygni, asterisme en V i en X, M56, Albireu, asterisme en funda de pistola amb 13 Vul, M27, rombe de Delphinus, M27, asterisme en funda de pistola, Albireu, M56 a la X, asterisme en V, Gamma Cygni, M57.

Com podem veure al mapa de sota, M27, Albireu i Coathanger fan un triangle equilàter. Coathanger es veu a ull nu i 13 Vul també.

5-1-27-tris-600px

M27 és un objecte què agraeix la utilització d’un filtre nebular entre l’ull i els prismàtics. Podem provar diferents finestres de freqüència i diferents marques per a veure quin ens agrada més.

 

M71

El cúmul globular és molt fàcil de localitzar.

Per localitzar el cúmul globular M71 de Sagitta

Si visualitzem Sagitta com un asterisme de cinc estrelles, tres a la tija i dues a la base de la ploma, el cúmul és entre les dues estrelles centrals, una mica desplaçat cap al sud.

Fins a 20 augments el veurem amb aspecte nebular, de boleta difusa molt petita. Amb 30x ja és molt clar.

5-1-71-600px

5-1-71-7x50-600px

 

Tots els objectes de la seqüència 5.1 es poden veure amb prismàtics, però si no els hem vist mai és millor preparar-los primer amb instruments de 20 o 30 augments i després anar-los localitzant amb els prismàtics, tenint en compte els canvis de posició relativa, girs, inversions, que causen els diferents tipus d’instruments.

Un cop visitat M71 tornarem a travessar el pla galàctic cap al nord, cap als cúmuls d’Ofiüc i Escorpí.

Tornar a dalt

Enllaços ràpids

0-Botonera-Etapa-5

0-Botonera-5-1-intro  0-Botonera-5-1-objectes  0-Botonera-5-1-telrad

0-Botonera-5-2-intro  0-Botonera-5-2-objectes  0-Botonera-5-2-telrad

0-Botonera-5-3-intro  0-Botonera-5-3-objectes  0-Botonera-5-3-telrad

0-Botonera-Etapa-6  0-Botonera-Etapa-4

0-Botonera-BLOG

0-facebook1

Pàgina creada al juliol de 2016

Anuncis