Texto en castellano

Guia de preparació de la seqüència 5.2 de la cinquena etapa per a cerca amb telrad. Marató Messier de memòria: Objectes d’estiu.

Aquesta guia ràpida serveix tant per la m3, com per la marató, com per a la localització individual de cada objecte.

Telrad-300pxEl telrad té tres cercles il·luminats de mig grau, dos i quatre graus de diàmetre. La seva tècnica d’utilització és molt similar per als diferents instruments, des de prismàtics a grans telescopis, la qual cosa el fa molt útil, pràctic i fàcil d’utilitzar.

El cos de l’aparell del telrad es pot separar de la base de manera molt ràpida, ja que va amb cues de milà i dos petits cargols. Podem adquirir diferents bases i tenir-les fixades a diferents instruments i en diferents parts dels tubs dels telescopis. Als newtons en muntura equatorial va bé posar-ne un a cada costat, diametralment oposats al tub, de manera que puguem posar un cos de telrad a la part superior del tub i canviar-lo a l’altra base quan canviem d’hemisferi est-oest en passar el meridià.

Als newtons grans va bé posar bases tant a la part del mirall com a la de l’aranya, així si mirem objectes baixos podem posar el telrad a les bases del mirall, i si observem objectes alts, podem posar el telrad a les bases de la punta de l’aranya.

Als refractors en muntura altazimutal d’eixos lliures, va bé posar-lo al lateral, dret o esquerre, segons el nostre ull dominant.

Nosaltres vam preparar la seqüència amb un refractor de 152mm a f5 en muntura giro altazimutal d’eixos lliures, la ideal per a aquests tipus de treballs, però en tractar-se del telrad, aquesta guia serveix per a qualsevol telescopi.

 

Abans d’iniciar la preparació de la seqüència és interessant conèixer bé les principals estrelles de la zona.

Fent clic a la imatge anireu a la pàgina 5.2: objectes on trobareu el mapa amb les estrelles de referència i la seva explicació.

Mapa-Ofiuc-600px

 

La seqüència 5.2 és: M12-M10-M14-M107-M9-M4-M80-M19-M62

 

A sota, una versió del mapa amb els cercles que indiquen la posició dels objectes.

5-2-mapa-general-amb-objectes-i-cosntellacions-1024px

 

M12-M10

Localitzem els dos cúmuls globulars alhora, perquè al telrad i als prismàtics són en punts diametralment oposats del mateix camp.

Abans de començar, hem de tenir ben localitzades les estrelles Yed Posterior i Prior, Zeta, Marfik, Kappa, Cebalrai, 47 Oph, Sabik i altre cop Zeta. A ull nu, des de les pinces d’Escorpí, pugeu directament cap al nord fins a l’espectacular doblet Yed Prior-Yed Posterior, Delta (2.73) i Epsilon Ophiuchi (3.23). Quan no coneguem encara bé els camps, la manera més ràpida és sortir d’Antares, saltar al nord cap a Zeta Oph, i d’aquí seguir a l’oest cap a Yed Posterior i Yed Prior. Com es pot observar al mapa de sobre, trobareu 47 Oph al punt mig de la línia Cebalrai-Sabik.

Cada observador ha d’utilitzar les referències del telrad que li siguin més útils. A nosaltres ens va bé posar el telrad a un terç de la distància Yed Posterior-Cebalrai. M12 surt gairebé centrat en oculars de pocs augments. Si ara amb el telrad ens allunyem de Marfik i el posem a l’altura de Zeta, tindrem centrat M10.

El primer pas, però, sempre és ajustar el centrat del telrad, potser aquesta vegada a Antares.

A M10 hi podem anar des de M12 sense treure l’ull de l’ocular. Entre els dos globulars hi ha un doblet d’estrelles molt destacat. Si comencem a observar per M12, tindrem el doblet en una vora del camp, ens indica la direcció de M10, que és molt a prop, a una mica més de tres graus.

5-1-M12-telrad-A-600px

A sota, si a través del telrad veiem 47 Oph (4.53) podem començar per M10 posant el telrad en la línia Yed Prior-47 Oph, i a l’altura de Zeta Oph, que és al SW.

5-1-M10-telrad-A-600px

A sota, anar de M10 a M12 ara és molt fàcil perquè només cal anar cap a Marfik i el cúmul sortirà sol al camp. Quan sortim de M10 sabrem que anem en la bona direcció perquè ens apareixerà un doblet molt destacat al camp.

5-1-M12-telrad-B-600px

A sota, la manera potser més ràpida és visualitzar-los a ull nu en una línia que surt de Marfik i és perpendicular al costat d’Ofiüc format per Kappa, Marfik i Yed. Visualitzem M10 a l’altura de Zeta, a la base de la caseta d’Ofiüc. M12 és a un terç en la línia M10-Marfik. Només cal posar el telrad de manera que el cercle exterior del telrad quedi a un telrad de Marfik i surt M12. Un telrad és un cercle exterior de telrad, quatre graus.

5-1-M12-telrad-C-600px

 

M14

A ull nu, localitzeu Yed Prior i Mu Serpentis (3.54), l’estrella més brillant que hi ha a l’oest de Yed Prior. No té confusió perquè la resta del camp són estrelles de magnitud 5 i 6. La línia Mu-Yed, marcada en groc al mapa de sota, ens porta més enllà de Yed a M10 i al camp de M14.

Si posem el telrad en aquesta línia de manera que 47 Oph quedi a la vora del camp veurem tres objectes destacats, 47 Oph (3.54) al SW, una estrella  més o menys centrada i el cúmul globular M14. Els tres estan en línia.

5-1-M14-telrad-600px

Una altra manera, potser més fàcil, és centrar amb el telrad 47 Oph, tindrem al NE del camp una estrella brillant, la seguim i ens sortirà M14 encara més al NE.

A sota, el camp de M14 i 47 Oph. La línia groga és la que uneix Cebalrai i Sabik. Hem omès la resta d’estrelles i objectes.

5-1-M14-telrad-ampliat-600px

Quan treballem amb estrelles poc brillants hem de posar al mínim la llum dels cercles del telrad. A més, ens pot ajudar molt treballar amb la llum dels cercles apagada i anar-la encenent intermitentment.

 

M107

Abans de tot, localitzem Zeta d’Ofiüc (2.54), que hem utilitzat de referència per a M12 i M10, i Sigma d’Escorpí (2.90), la veïna de l’oest d’Antares. Aquestes dues estrelles, Zeta i Sigma estan unides per una cadena d’estrelles de magnitud quatre que uneix Ofiüc i Escorpí: Phi, Chi, Psi, Omega i Rho d’Ofiüc, i Omicron d’Escorpí, entre d’altres. En una visita llampec, aquesta cadena ens portaria a M107, M80 i M4.

M107 està entre Zeta i la primera estrella brillant de la cadena, Phi Oph (4.29)

Poseu el telrad de manera que la part superior del cercle gran toqui a Zeta Ophiuchi, amb el centre del telrad en la direcció de les estrelles de la cadeneta i de Sigma Scorpii. És més tènue que els tres cúmuls anteriors, però es veu més gran que M 12 i M 14.

5-1-M107-telrad-600px

 

M9

A ull nu, uniu Sabik (2.43) i Gamma Sagitari (2.98) amb una línia. Gamma Sagitari és Alnash o Nash, la punta del bec de la tetera de Sagitari.

Repassem ara els cercles del telrad, estan posats a mig grau, dos graus i quatre graus de diàmetre, per tant els radis són: un quart de grau o 15′, un grau o 60′ i dos graus o 120′.

La distància entre el cercle exterior i el mitjà és, per tant, d’un grau o dues Llunes. Això ens permet fer una gran varietat de mesures de manera molt ràpida. Si sabem que un objecte és a sis graus d’una estrella, posem el telrad de manera que el cercle exterior estigui a una distància de l’estrella d’un altre cercle exterior, dos graus del radi més quatre graus del diàmetre són sis graus: objecte centrat!

Per localitzar M9, situeu el centre del telrad en la línia Sabik-Alnash, de manera que el cercle exterior quedi a un grau o dos de Sabik. Tenim l’objecte al camp, el veureu globular, com un nuvolet rodó i petit. 

5-1-M9-telrad-600px

 

M4

A ull nu localitzem Antares i Sigma Esc, la veïna de l’oest d’Antares.

Posem el telrad al sud de manera que el cercle de dos graus sigui tangent a les dues estrelles. El cúmul globular queda al camp. Molt fàcil.

5-1-M4-telrad-600px

 

M80

A ull nu localitzeu Antares i Graffias, Beta Sco (2.56). Feu una línia imaginària entre les dues estrelles i centreu el telrad al punt mig. Té l’aspecte d’una estrella desenfocada amb el nucli central molt més brillant, això en facilita la localització.

Quan tingueu els camps una mica practicats, en podeu avançar fent M107-cadeneta d’estrelles-M80-M4-M9, i d’aquí baixar directe a Epsilon Sco passant per M19 i M62. D’aquesta manera, aquests sis objectes es poden localitzar d’una sola tirada en pocs segons.

5-1-M80-telrad-600px

 

M 19

Abans de posar el telrad, va bé repassar a ull nu les quatre estrelles de magnitud dos, molt brillants i fàcils, que ens serviran de guia per centrar-lo: Sabik (2.43), Delta Sco (2.29), Epsilon Sco (també 2.29) i Gamma de Sagitari (2.98).

Per trobar el cúmul globular, poseu centrat el telrad a la intersecció de les línies Sabik-Epsilon Sco i Delta Sco-Gamma de Sagitari.

5-2-M19-telrad-600px

A l’ocular de 40mm (19x) amb el refractor de 6″ el globular té l’aspecte d’una petita bola nebulosa. Confirmem amb el mateix 40 mm. M 19 fa rombe amb tres doblets.

 

M62

A ull nu, localitzeu Mu d’Escorpí (3.00), l’estrella del sud d’Epsilon (2.29). Feu una línia entre Sabik d’Ofiüc i Mu d’Escorpí i centreu el telrad en aquesta línia, aproximadament a dos terços de la distància Sabik-Mu.

5-2-M62-telrad-600px

M 62 és al camp del 40 mm. Relativament fàcil. Petit com l’anterior M19, globular, amb aspecte de bola nebular.

Des de M19 només cal baixar una mica cap a Mu Sco i apareix al camp M62, a un terç de la distància. Un cop coneguem una mica els camps, ja no ens caldrà utilitzar la referència de Sabik, ja que M62 fa un triangle isòsceles amb Mu Sco i Antares. A més, és gairebé a mitja distància entre Antares i l’agulló de l’Escorpí.

 

Molts autors col·loquen M6 i M7 aquí, després de M62. Des d’una visió galàctica té més sentit posar-los al final de la 5.3. A la pàgina següent, d’introducció de la Seqüència 5.3, hi ha els mapes que ho justifiquen.

 

Trobareu més informació sobre la localització dels objectes a la pàgina Seqüència 5.2: objectes, de l’enllaç de sota.

Pujar a dalt de tot

Enllaços ràpids

0-Botonera-Etapa-5

0-Botonera-5-1-intro  0-Botonera-5-1-objectes  0-Botonera-5-1-telrad

0-Botonera-5-2-intro  0-Botonera-5-2-objectes  0-Botonera-5-2-telrad

0-Botonera-5-3-intro  0-Botonera-5-3-objectes  0-Botonera-5-3-telrad

0-Botonera-Etapa-6  0-Botonera-Etapa-4

0-Botonera-BLOG

0-facebook1

Pàgina creada al juliol de 2016

Pàgina revisada el 26 de setembre de 2016

Anuncis