Texto en castellano

Marató Messier de memòria: Objectes de la sortida del Sol.

Guia de localització amb buscador telrad dels objectes de la Seqüència 6.1 de la sisena etapa de la marató Messier.

Aquesta guia ràpida serveix tant per la m3, com per la marató, com per a la localització individual de cada objecte.

Nosaltres vam preparar la seqüència amb prismàtics i un refractor de 152mm a f5 amb muntura giro altazimutal d’eixos lliures, però en tractar-se del telrad, aquesta guia serveix per a qualsevol telescopi.

A la part final de la pàgina hi ha les característiques del telrad.

La Seqüència 6.1 té set objectes, tots cúmuls globulars a la visual de Sagitari: M28-M22-M69-M70-M54-M55-M75

 

A sota, mapa amb les principals estrelles de referència de la Seqüència 6.1. Hi veiem les vuit estrelles de la tetera de Sagitari i a l’esquerra l’asterisme què inclou Omega. Totes aquestes estrelles es veuen a ull nu. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra.

Amb verd hi ha els cercles de 4º, 2º i 1/2º del telrad.

Els dos cercles grocs són el camp de 7.5º dels prismàtics de 7×50 i el de 3.5º dels de 15×85.

A la pàgina Seqüència 6.1: objectes hi ha més informació sobre la localització dels set cúmuls.

 

M28

Posem Lambda Sgr al cercle de 2º del telrad, amb el centre del buscador a l’oest, dreta al mapa. M28 és just al cercle de 0.5º, a la part nord.

 

M22

Posem el cercle exterior de 4º del telrad a Lambda Sgr, amb el centre al nord-est de l’estrella. M22 queda dins del cercle de 2º, al nord-est de l’estrella. Amb una mínima correcció cap al nord-est, el cúmul queda centrat. Això no comportarà cap problema, perquè M22 és un objecte molt fàcil.

 

M69

Posem el cercle exterior de 4º sobre Èpsilon Sgr, el centre al nord de l’estrella. M69 queda a l’est del centre del telrad. El cúmul és al cercle de 2º, a l’est del centre. Si visualitzem el cúmul al cercle de 2º i desplacem el telrad cap a l’est per posar-lo al lloc on és el cercle de 2º, el cúmul queda gairebé centrat, és sobre el cercle de 0.5º, al nord. Posar el centre sobre el cercle de 2º vol dir desplaçar el telrad 1º.

Hem de buscar estratègies per a fer-ho amb agilitat. Per exemple, en aquest cas, quan situem el telrad amb la part sud sobre Eps Sgr, veiem que el cercle de 2º és tangent al costat oest del cos de la tetera, dreta al mapa.  Sabem que del cercle de 4º al de 2º hi ha només un grau, per tant si desplacem el telrad cap a l’est, esquerra al mapa, de manera que el cercle tangent no sigui el de 2º sinó el de 4º, haurem corregut el telrad cap a l’est 1º, i el cúmul estarà al cercle de 0.5º.

 

M70

Només cal centrar el telrad al punt mig de la línia Zeta-Èpsilon.

 

M54

Posem el cercle exterior, de 4º, sobre Zeta, amb el centre del telrad al sud-oest. M54 queda dins del cercle de 0.5º.

 

M55

Imaginem una línia que vagi des de l’estrella del sud-est de l’asterisme què inclou Omega, fins a Zeta. Més o menys al mig, o una mica a l’est del mig, situem el telrad amb el cercle exterior, de 4º, tangent a aquesta línia. El cúmul quedarà gairebé centrat. No tindrem cap problema perquè és un cúmul gran i fàcil.

 

M75

Posem el telrad sobre l’asterisme què inclou Omega de Sagitari. Si no el veiem a la primera, hem de baixar la intensitat de la llum, o encendre-la i apagar-la intermitentment.

Des d’aquí podem utilitzar diferents estratègies. Posem el cercle exterior, de 4º, del telrad tangent a l’estrella del nord de l’asterisme i el cúmul quedarà diametralment oposat a l’altra vora del cercle de 4º, en direcció a Alfa de Capricorni. Alfa Capricorni és molt fàcil de trobar a ull nu, perquè té a sota Beta de Capricorni. Les dues estrelles són molt brillants, de magnitud tres i destaquen molt al cel.

Si ara desplacem el telrad 2º cap a Alfa de Capricorni, és a dir, posem el centre on és el cercle exterior, el cúmul quedarà més o menys centrat. Dos graus és més o menys també la distància què separa Alfa i Beta de Capricorni (2º20′), i també Psi i Omega de Capricorni (2º05′).

En tot cas, el centrat mai serà cap problema, perquè M75 és part d’un asterisme molt gran, d’un grau i mig de llarg, hi caben tres Llunes.

Sempre podem treballar amb l’ajuda dels prismàtics de 15×85 perquè tenen el camp d’uns 3.5º, molt similar als 4º del cercle exterior del telrad.

 

 

Els objectes a la seqüència, l’encadenament d’objectes, la seqüència a l’etapa i l’etapa a la Galàxia.

A la pàgina Seqüència 6.1: introducció trobareu informació detallada sobre la situació de la seqüència a l’etapa, de l’encadenament de la sèrie, de la localització a la Galàxia, de la memorització, a més d’una sèrie de mapes equatorials i galàctics.

A més de la Pàgina de localització dels objectes, què és de tipus general, al blog Quadern d’observació anem posant la localització acurada dels objectes amb 7×50 i 15×85.

Al  0-facebook1 anem posant els enllaços als nous articles d’observació d’objectes del Quadern d’observació.

L’estructura de la m3, que pot semblar complicada, està explicada al primer quadre de la pàgina Marató Messier de memòria.

Al bloc Perspectiva galàctica s’explica la localització dels objectes des d’un punt de vista galàctic.

 

El telrad

El telrad té tres cercles concèntrics il·luminats de mig grau, dos i quatre graus de diàmetre. La seva tècnica d’utilització és única per a qualsevol instrument, des de prismàtics a grans telescopis, la qual cosa el fa molt útil, pràctic i fàcil d’utilitzar.

Telrad-300pxSi convertim el cercle petit de 0.5º en un punt, el diàmetre queda dividit en quatre parts de 1º, ja que el cercle exterior fa 4º. Això el converteix en un instrument molt pràctic per a desplaçar-se pel cel sabent quant ens hem mogut cada vegada, característica què comparteix amb el Rigel.

D’esquerra a dreta, des del cercle exterior al segon, un grau. Del segon al centre, un grau. Del centre al de la dreta, un grau, i fins a l’exterior un altre grau.

 

Després d’haver provat durant molts anys potser tots els cercadors del mercat, el telrad és el nostre preferit pel que fa a cerques visuals ràpides. El rigel també ens agrada molt. En tot cas, zero augments i l’ull ben a prop del cercador. I amb calefacció sempre.

 

A la xarxa trobareu molts mapes d’accés lliure per a cerques amb telrad.

Tornar a dalt

Enllaços ràpids

0-Botonera-Etapa-6

0-Botonera-6-1-intro 0-Botonera-6-1-objectes 0-Botonera-6-1-telrad

0-Botonera-6-2-intro 0-Botonera-6-2-objectes 0-Botonera-6-2-telrad

0-Botonera-Etapa-1 0-Botonera-Etapa-5

0-Botonera-BLOG

Pàgina creada al setembre de 2016

Pàgina revisada el 9 d’agost de 2017

 

Anuncis