Text en castellà

Pàgina en construcció

La seqüència 6.1 està formada per set cúmuls globulars de Sagitari. Seria l’equivalent dels globulars de les seqüències 5.1 i 5.2, de l’hemisferi nord galàctic, però ara a l’hemisferi sud galàctic.

Hem de tenir en compte, però, que la seqüència 5.1 té un infiltrat, M71, què hauria de ser de la 6.1 perquè és del sud, però que per raons de tradició i pràctiques posem a la primera seqüència, 5.1, dels objectes d’estiu.

A la página Seqüència 6.1: introducció, podem veure diferents informacions sobre les característiques dels objectes de la seqüència i la seva posició galáctica.

A la pàgina Sisena etapa: objectes de la sortida del Sol, podem veure les generalitats de l’etapa, última de la Marató de primavera.

Totes les págines tenen a la part inferior una taula d’enllaços ràpids.

A través de l’Índex es pot accedir directament a totes les pàgines d’aquest espai web.

 

6-1-mapa-estrelles-sense-dso-sense-noms-1024px

A sobre i a sota, mapes amb les principals estrelles de referència de la seqüència 6.1. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra.

Després d’aquests dos mapes n’hi ha dos més amb els objectes, un de mut i un amb noms.

6-1-mapa-estrelles-sense-dso-amb-noms-1024px

A sota, els mateixos mapes però amb els objectes. El nord sempre és a dalt i l’est a l’esquerra.

Les estrelles estan marcades amb el centre blanc i els set cúmuls globulars són dibuixats en forma de rodones de color blau.

6-1-mapa-estrelles-sense-noms-1024px

El camp és molt fàcil, perquè cinc objectes, M28, M22, M69, M70, y M54, són a la tetera de Sagitari, pròxims a estrelles brillants.

Un altre objecte, M55, és entre la tetera i un vistós asterisme que té a l’est en forma de trapezi, està format per quatre estrelles de magnitud quatre que es veuen a ull nu, inclou Ome Sgr (4.70).

L’últim objecte, M75, és a sobre (nord) d’aquest trapezi inconfusible per la forma i la posició.

6-1-mapa-estrelles-amb-noms-1024px

Veiem que M28 i M22 són molt propers a la punta de la tapa de la tetera. Al mapa de sobre hi ha la referència dels cercles del telrad i els dels prismàtics de 7×50 i de 15×85. Com podeu veure, M28, M22 i Lam Sgr caben alhora als prismàtics, la qual cosa fa que es puguin localitzar alhora.

Potser des de latituds més meridionals potser també podríem trobar alhora M69, M70 i M54, els tres objectes de la base de la tetera, perquè també són al mateix camp dels prismàtics. Però des de la latitud en què acostumem a observar, 42º, la de Lleida i Àger, no són fàcils de veure amb 7×50. Són objectes d’estiu, baixos a l’horitzó, i en aquesta època normalment el cel a l’horitzó sud és molt mediocre, carregat de pols i aigua.

 

Més avall a la pàgina hi ha la localització detallada de tots els objectes.

A la part de la dreta del mapa de sobre, en perfilat de color blau fosc hi veiem alguns objectes de l’anterior etapa de la marató, concretament de la seqüència 5.3, cúmuls oberts i nebuloses del pla galàctic. Aquest pla baixa de nord a sud passant entre M16 i M17, a dalt a la dreta, gairebé passa a tocar de M6, a baix de tot, que queda a l’esquerra del pla i que per tant, com M7, és de l’hemisferi sud galàctic.

En maratons diàries ràpides, quan ja som ben conscients de què estem mirant, si objectes del disc, de l’halo o del bulb, podem avançar feina saltant directament des de M8 o M25 fins a M28 i M22, abans de passar a M6 i M7. De fet, com que tots aquests objectes es poden veure amb 7×50, podem observar gairebé alhora, com si fos un sol camp, onze objectes: M16-M17-M18-M24-M23-M21-M20-M8-M28-M22 i M25.

 

Els mapes de sobre són equatorials, amb el nord a dalt. El mapa de sota és galàctic, a dalt té el nord galàctic i el pla galàctic coincideix amb la vora superior del mapa.

Observem que les posicions canvien, M75 que semblava l’objecte més al nord resulta que en realitat és el que és més al sud des d’un punt de vista galàctic. M75 és molt llunyà, el segon globular Messier més llunya, després de M54.

A M75 el segueix M55 en declinació galàctica. Possiblement sigui un objecte del bulb encara que orbita a distàncies entre 5000 i 20.000 ly del centre galàctic.

Al mapa en posició galàctica veiem també que els objectes més propers al pla galàctic són M28 i M22 i això és molt interessant perquè M28 és un cúmul globular què ara està al bulb però possiblement sigui un objecte de l’halo. És interessant perquè a més, està molt més lluny del centre galàctic. M22 en canvi és molt proper i és de l’halo.

6-1-mapa-estrelles-galactic-1024px

 

M28

Els dos primers objectes de la secuencia, els cúmuls globulars M28 i M22, són a menys de tres graus l’un de l’altre, es veuen al mateix camp tant amb 7×50 com amb 15×85. També són dins del cercle gran, de quatre graus, del telrad.

Si el cel és bo i fosc podrem localitzar els dos objectes directament amb 7×50, però si el cel és mediocre tindrem dificultats per veure M28.  Per tant, si veiem que tindrem la mínima dificultat, com que a la marató de memòria es tracta de fer localitzacions ràpides, podem anar directament als prismàtics de 15×85.

La referència és Lambda de Sagitari (2.82), l’estrella del vèrtex nord, superior, de la tapa de la tetera de Sagitari. Amb instruments amb camps de visió grans, l’estrella no té confusió per la presència de M22. Amb camps petits, per confirmar Lambda són útils els triplets què s’expliquen als articles del Quadern d’observació dels enllaços de més avall.

 

A sota, la tetera de Sagitari, i més avall la posició dels objectes amb 7×50 i 15×85. A la dreta del camp veiem els contorns d’alguns objectes de l’etapa anterior. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra.

 

A sota, el camp dels objectes amb els 7×50.

Al blog Quadern d’observació hi ha un article amb la localització acurada de M28 amb 7×50.

Amb 7×50 és un objecte més o menys difícil segons les condicions del cel i del lloc d’observació. S’ha d’haver preparat bé.

Es veu petit, difús, globular, dèbil i difícil.  Intuïm què és un cúmul globular més per la posició a la Galàxia que per l’observació real.

 

A sota, el camp dels objectes amb els 15×85.

Al blog Quadern d’observació hi ha un altre article amb la localització amb els 15×85.

Els 15×85 són equivalents al refractor de 85mm amb un ocular que ens doni 15x. Per tant, l’article ens servirà també per a petits telescopis, tenint en compte les corresponents inversions i rotacions de camp.

Amb els 15×85 es veu també petit, però ja es veu globular i amb el centre més brillant, estel·lar.

S’hi observa una corona petita, estreta, menys brillant i difuminada. L’aspecte és d’un cúmul petit i comprimit.

De M28 anem a M22, però possiblement ja l’haguem vist i si estem en marató podem anar directament a M69.

 

M22

La localització d’aquest cúmul globular és molt fàcil perquè és un objecte molt brillant, gran i inconfusible.

Al blog Quadern d’observació hi ha un article amb la localització acurada de M22 amb els 7×50, que són els més ràpids per localitzar-lo, encara que en marató és millor anar a un instrument més gran per tal de fer tota la seqüència amb el mateix instrument.

A sota, el camp amb 7×50. El nord és a dalt i l’est a l’esquerra. La vora sud del camp situada tangent a Lambda i Phi de Sagitari, que formen la part esquerra de la tapa de la tetera.

Al blog Quadern d’observació hi ha un altre article amb la localització amb els 15×85, amb els quals podrem fer tota la seqüència.

 

M69

(coming soon)

M70

(coming soon)

M54

(coming soon)

M55

 

(coming soon)

M75

(coming soon)

 

Des d’aquí anirem directament a Enif, al cap del cavall del Pegàs, a buscar M15, el primer objecte de la seqüència 6.2, segona i última de la sisena etapa de la marató. Aquesta seqüència 6.2 està separada de la 6.1 per motius observacionals de cara a la marató de primavera, però estructuralment els objectes són els mateixos, cúmuls globulars de l’halo i del bulb de l’hemisferi sud galàctic. A la marató de primavera hem hagut d’esperar molt a que pugi aquesta seqüència i és a punt de començar l’albada.

Tornar a dalt

Enllaços ràpids

0-Botonera-Etapa-6

0-Botonera-6-1-intro 0-Botonera-6-1-objectes 0-Botonera-6-1-telrad

0-Botonera-6-2-intro 0-Botonera-6-2-objectes 0-Botonera-6-2-telrad

0-Botonera-Etapa-1 0-Botonera-Etapa-5

0-Botonera-BLOG

Pàgina creada al novembre de 2016

Juny de 2017