Texto en castellano

EDIN-Mapa-etapa-6-color-sense-noms-1024px

 

Encara que la denominació Objectes de la sortida del Sol només té sentit a la marató de primavera, en conservem el nom per tradició.

A la marató de primavera, la que nosaltres anomenem sisena etapa és la setena, ja que es fa un descans que es compta com a etapa després del treball a les galàxies de Verge, tot i esperant que els objectes pugin al cel.

L’últim objecte de la sisena etapa, el cúmul globular M30, marca el final de la marató de primavera.

El fet que nosaltres practiquem la nostra marató qualsevol nit de l’any i a qualsevol hora, fa que obviem la numeració de l’etapa de descans i que amb M30 no acabi la marató sinó que continuï amb la primera etapa.

 

A la pàgina Marató Messier de memòria s’explica l’estructura global de la marató.

A través de l’Índex us podreu desplaçar ràpidament per totes les pàgines. El trobareu al menú que totes les pàgines tenen a dalt de tot a la dreta i a través del qual podreu accedir també al blog Quadern d’observació.

EDIN-Mapa-etapa-6-color-amb-noms-1024px

 

La sisena etapa només té dues seqüències curtes:

6.1:    M28-M22-M69-M70-M54-M55-M75

6.2:    M15-M2-M72-M73-M30

 

Dels dotze objectes de la sisena etapa, onze són cúmuls globulars de l’hemisferi sud galàctic, de Sagitari, Pegàs, Aquari i Capricorni, objectes de l’halo i del bulb galàctic.

Venim de la seqüència 5.3 que era formada per objectes del disc galàctic, cúmuls oberts i nebuloses.

M73 no és un objecte, és un petit asterisme que inicialment es confonia amb un objecte nebulós.

 

Com es veu al gràfic següent, en coordenades galàctiques, aquesta etapa és la simètrica de la 5.2, els cúmuls globulars d’Ofiuc i Escorpí, i part de la 5.1, on també hi ha cúmuls globulars, però de l’hemisferi nord galàctic.

Als apartats Perspectiva galàctica de les pàgines Seqüència 6.1: introduccióSeqüència 6.2: introducció hi ha més informació sobre la qüestió.

Al gràfic de sota, l’eix d’abscisses representa el pla galàctic marcat en graus de longitud galàctica. El d’ordenades és latitud galàctica en graus.

A la part inferior del gràfic, amb numeració de color més clar estan marcats els cúmuls globulars de Sagitari, Pegàs, Aquari i Capricorni, els de la sisena etapa, de M28 a M30, veiem que tots són al sud del pla galàctic. També observem que tots aquests objectes pertanyen al primer quadrant galàctic, de 0º a 90º de longitud galàctica.

Amb numeració de color més fosc hi ha els cúmuls globulars de la cinquena etapa, dels Objectes d’estiu, de M5 a M62, de l’hemisferi nord galàctic. Hi ha però un globular, M71, què és de l’hemisferi sud i què podríem fer perfectament a la sisena etapa en lloc de a la cinquena. Està marcat amb un punt carabassa al mapa.

6-1-2-mapa-galactic-long-lat-1024px

Podríem considerar els dotze objectes de l’etapa com una sola seqüència, ja que tots, excepte l’asterisme, són cúmuls globulars de l’hemisferi sud galàctic. A la marató diària ho podríem fer així, però en aquesta web hem separat els cúmuls globulars de Sagitari per formar la seqüència 6.1, la resta forma la 6.2.

Ho fem així perquè a la marató de primavera en aquesta etapa començarà l’albada i els últims objectes, de la seqüència 6.2, necessitaran una atenció especial.

 

Dels vint-i-nou cúmuls globulars del catàleg i de la marató Messier, onze, més d’un terç, són a la sisena etapa. A la cinquena etapa n’hi ha catorze, gairebé la meitat del total. Entre la cinquena etapa i la sisena n’hi ha vint-i-cinc, el 86%.

Només hi ha quatre cúmuls globulars que no són de la cinquena i sisena etapes:

–  M79, el cúmul globular de Lepus, què és a la primera etapa.

– M3 i M53, els cúmuls globulars de Canes Venatici i de Coma Berenices, què són a la tercera etapa.

– M68, el cúmul globular d’Hydra, què és a la quarta etapa.

La segona etapa és l’única que no conté cap cúmul globular.

 

Nosaltres observem normalment des de les rodalies de Lleida i des d’Àger, entre els paral·lels 41 i 43. A la marató diària, des d’aquestes latituds podem fer tota la seqüència amb uns prismàtics astronòmics grans, de 15x o més.

Per a fer localitzacions ràpides no en tindrem prou només amb els 7×50 ja que des d’aquestes latituds hi ha objectes què sempre són molt baixos a l’horitzó i ofereixen moltes dificultats amb pocs augments i obertura.

Normalment en aquesta seqüència utilitzem 7×50, 10×50, 15×85 i un refractor ”cromàtic” de 152mm a f5, excel·lent per a aquest tipus de treball, muntat en una giro altazimutal d’eixos totalment lliures.

 

A les pàgines de les seqüències trobareu mapes amb la numeració completa i els detalls de la localització dels objectes un a un i en encadenament. Hi podeu accedir fent clic als mapes de sota o als enllaços de baix de tot de la pàgina.

Aquesta etapa té set pàgines, aquesta d’introducció i sis pàgines més, tres per a la seqüència 6.1 i tres per a la seqüència 6.2. Cada seqüència té tres pàgines: introducció, localització dels objecte i cerca amb telrad.

Fent clic als mapes següents s’accedeix a les dues pàgines d’introducció de les seqüències. Contenen:

– La sèrie, els objectes i l’encadenament

– La perspectiva galàctica

– La localització dels objectes

– La memorització de la sèrie

– Els enllaços ràpids, comuns a totes les pàgines de l’etapa.

 

6-1-per-etapa-300px

6-2-per-etapa-300px

 

A sota trobareu dos esquemes per practicar la memorització.

Als apartats Memorització de la sèrie de les pàgines Seqüència 6.1: introduccióSeqüència 6.2: introducció hi ha una proposta d’estratègia de memorització i mapes en blanc i negre.

Els mapes estan fets per a poder-los imprimir en paper a mida tarja de visita o doble tarja de visita, de l’ordre del DIN A7 o A8. Això permet portar-ne vàries còpies a la butxaca per anar practicant la memorització de les sèries al llarg del dia.

EDIN-Mapa-etapa-6-BN-sense-noms-1024px

EDIN-Mapa-etapa-6-BN-amb-noms-1024px

Tornar a dalt

Enllaços ràpids

0-Botonera-Etapa-6

0-Botonera-6-1-intro 0-Botonera-6-1-objectes 0-Botonera-6-1-telrad

0-Botonera-6-2-intro 0-Botonera-6-2-objectes 0-Botonera-6-2-telrad

0-Botonera-Etapa-1 0-Botonera-Etapa-5

0-Botonera-BLOG

0-facebook1

Pàgina creada al juliol de 2016

Pàgina revisada el 21 de novembre de 2016

 

Anuncis